12/5/10

En defensa des drets d'Aran: Eth Sindic demane empara ath Proòm.

ARAN PORTA AL SÍNDIC DE GREUGES LA SEUA INCLUSIÓ A LA VEGUERIA DEL PIRINEU

L'organisme que dirigeix Rafael Ribó estudia si vulnera el nou Estatut

La Sindicatura de Greuges ha obert una investigació d'ofici per determinar si la futura llei d'ordenació territorial de la Generalitat vulnera l'Estatut a l'incloure Aran a la vegueria del Pirineu. Així ho van confirmar ahir fonts de l'organisme, que van indicar que l'actuació del síndic respon a una petició del Conselh, que és contrari que la Val formi part d'aquesta nova demarcació.

La Sindicatura haurà de determinar si la inclusió d'Aran a la vegueria del Pirineu vulnera el reconeixement dels aspectes diferencials i la identitat de la Val recollits a l'Estatut. Així mateix, haurà de determinar si la Generalitat ha complert el precepte estatutari segons el qual ha de donar audiència al Conselh sobre aspectes de la llei que afectin la vall.

El síndic d'Aran, Francés Boya (UA), va recordar que, si bé les resolucions de la Sindicatura de Greuges no tenen caràcter vinculant, aquesta institució és una de les figures habilitades per reclamar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei de vegueries. Les resolucions d'aquest ens sí que tenen un caràcter vinculant en el procés de legislació del Parlament referent a l'Estatut.

Precisament, els lletrats del Parlament consideren que el projecte de llei de vegueries impulsat pel Govern vulnera l'Estatut. Segons l'informe, el text estatutari preveu que els consells de vegueria actuïn com a delegació del Govern i ens de cooperació local, segons els autors de l'informe, cosa que no està prevista en la primera etapa d'implantació de les vegueries. En principi, el Govern preveu quatre demarcacions els límits de les quals coincidiran amb les actuals províncies, per després dividir-les en set vegueries.

(Diari Segre, 12 de maig de 2010)