19/12/09

Decision rasoabla

EL PSC VOL AJORNAR LA NOVA LLEI ELECTORAL I LA DE VEGUERIES FINS A LA PRÒXIMA LEGISLATURA

Llena diu que els socialistes estan "cansats" de ser els "germans grans" d'ERC i ICV

El primer secretari del PSC a Lleida i conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, vol ajornar la llei electoral catalana i la divisió de Catalunya en vegueries fins a la pròxima legislatura. Tant Llena com l'alcalde de la capital del Segrià, Àngel Ros, van argumentar que la "proximitat" dels comicis locals i autonòmics dificulta el consens polític necessari per aprovar la nova legislació. Llena va afegir que els socialistes estan "cansats d'actuar de germans grans" d'ERC i ICV i va expressar el seu desig de governar en solitari.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) planteja ajornar la llei electoral catalana i la nova organització territorial de Catalunya en vegueries fins a la pròxima legislatura, al considerar que la "proximitat" de les eleccions autonòmiques (previstes per a finals del 2010) i les locals (el 2011) dificultarà que els partits arribin a l'"ampli consens polític" que consideren necessari per aprovar aquesta nova normativa. Així ho van afirmar ahir el primer secretari del PSC a Lleida i conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, i l'alcalde de la capital del Segrià, Àngel Ros, en una trobada amb mitjans de comunicació lleidatans. Llena va afegir que les vegueries "no són, ni de lluny, la principal preocupació dels ciutadans amb tot el que està passant", amb referència a la crisi. Per la seua part, Ros va destacar que "el més assenyat és aparcar la llei electoral i les vegueries" fins després dels comicis.

Llena, partidari d'una nova divisió territorial pròpia per al Pirineu, i Ros, que va insistir a expressar el seu rebuig a "desmembrar" l'actual província en tres vegueries (la del pla, del Pirineu i de la Catalunya central) es van mostrar d'acord que ajornar la nova ordenació territorial "no implica deixar d'avançar en la descentralització de la Generalitat", en paraules del primer secretari socialista. "El procés ha començat amb delegacions del Govern al Pirineu", va destacar. Llena va assegurar que l'autogovern d'Aran està garantit després que el seu aliat, Unitat d'Aran, amenacés de trencar la coalició si la Val és inclosa a la vegueria del Pirineu.

Llena va expressar el seu desig que el PSC pugui governar la Generalitat en solitari després de les autonòmiques i es va mostrar crític amb els socis de govern del tripartit. "Estem cansats d'actuar de germans grans d'altres que no acaben de millorar", va dir, amb referència a ERC i Iniciativa. El dirigent socialista va continuar amb la metàfora. "Sovint se'ns queda cara de germans grans, responsables i prudents. Voldríem aquest mateix comportament dels altres germans, sense els sobresalts i ensurts que tenim de tant en tant, per governar amb tranquil·litat."

Ros i Llena van tornar a coincidir a la tarda en la celebració nadalenca del grup municipal del PSC a Lleida, on tots dos es van refermar en el seu desig d'ajornar les vegueries i governar sense socis en la pròxima legislatura.

(R.R., diari Segre, 19 - 12 - 09)