27/5/10

Ua hita istorica

EL GOVERN ACCEPTA EXCLOURE L'ARAN DEL MAPA DE LES VEGUERIES

La Vall d’Aran ha guanyat el seu pols particular amb el tripartit, i especialment amb el PSC, contra les vegueries que projectava el Govern de la Generalitat. Els socis de l’Executiu han pactat una esmena per treure la comarca del nou mapa territorial de Catalunya. Una excepció que permetrà, al mateix temps, que la vall adquireixi l’estatus d’ens provincial. Quan l’Estat li reconegui aquesta singularitat, l’Aran assumirà i exercirà les mateixes competències que la resta de vegueries, sense compartir aquestes funcions amb les altres comarques de l’Alt Pirineu. El dictamen definitiu de la llei serà aprovat avui en comissió parlamentària i ja quedarà llest perquè el ple hi doni el vistiplau, probablement amb els únics vots del tripartit.

El redactat de l’esmena és tan complex com la mateixa negociació mantinguda, sobretot, amb el síndic aranès i diputat del PSC, Francesc Boya. De fet, perquè l’Aran vegi satisfeta la seva reclamació haurà de ser primer l’Estat el que modifiqui la legislació en matèria d’organització territorial, de manera que li atribueixi un estatus similar al d’una província.

La solució pactada preveu que, en un primer moment i de forma provisional, la vall formi part de la vegueria pirinenca «mentre estigui integrada en l’ordenació jurídica de l’Estat en la institució provincial de govern i administració local». És a dir, fins que la província de Lleida deixi d’existir formalment com a administració.
Durant aquest temps, el consell de vegueria de l’Alt Pirineu delegarà al Consell General d’Aran totes les seves funcions en matèria de cooperació local. Una vegada l’Estat permeti a la comarca quedar al marge de les institucions provincials, el Govern aranès exercirà les funcions que la nova llei atorga als consells de vegueria.

Amb aquest enunciat es pretén fer compatible la reivindicació aranesa amb l’organització territorial de l’Estat que marca la Constitució. De fet, el Consell va encapçalar des del primer moment l’oposició a «diluir» la singularitat de la vall en una vegueria, ens pel qual ha mostrat sempre una inclinació menys clara que per la província. Aquesta esmena provocarà que la vegueria de l’Alt Pirineu quedi compresa únicament per les comarques d’Alta Rigaborça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

RELACIONS «EN SUSPENS» / L’enuig de Boya amb el PSC es va arribar a plasmar en alguns gestos polítics simbòlics, encara que mai en declaracions altisonants. El síndic de l’Aran es va abstenir en la presa en consideració pel Parlament de l’avantprojecte de llei. I el seu partit, Unitat d’Aran, adscrit als socialistes catalans, va deixar «en suspens» les relacions entre tots dos, a l’espera de com es resolia el contenciós de les vegueries.

Ahir, l’opinió de Boya ja era una altra: «Aquest reconeixement per part de les institucions catalanes adquireix una dimensió històrica i pregona la vinculació institucional, política i de bon veïnatge de la vall amb els pobles del Pirineu i el conjunt de Catalunya».

(El Periódico de Catalunya, 27 de maig de 2010)