26/5/10

Aran demore dehòra de quinsevolh vegueria

ACORD DEL TRIPARTIT PERQUÈ LA VAL D'ARAN QUEDI FORA DE LA FUTURA VEGUERIA DEL PIRINEU

Un acord entre els partits que governen a la Generalitat (PSC, ERC i ICV-EUiA) per esmenar la llei de vegueries obre la porta perquè Aran quedi fora de la futura demarcació del Pirineu. Així ho van confirmar fonts d'Unitat d'Aran (UA), socis dels socialistes. Una sèrie d'esmenes, presentades ahir en una sessió de la ponència parlamentària, modifiquen el projecte de llei per limitar la vegueria pirinenca a l'Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya. De la mateixa manera, elimina qualsevol vinculació de la Val a la nova demarcació del Pirineu al preàmbul de la normativa. Aquestes propostes s'hauran de debatre en la pròxima sessió de la comissió parlamentària d'Assumptes Institucionals, que haurà d'emetre un dictamen abans que el ple de la cambra catalana debati la llei.

Les esmenes es completen amb una disposició addicional i una altra de transitòria, que pretenen fer compatible la reivindicació del Conselh i els municipis aranesos, contraris a formar part de la vegueria del Pirineu, amb l'organització de l'Estat que fixa la Constitució. Dit d'una altra manera, plantegen la via per la qual la Val quedi fora de la demarcació que substituirà la província, quan la normativa agrupa els municipis en províncies i altres agrupacions supramunicipals i confereix competències en matèria de cooperació local a diputacions i a altres ens d'àmbit provincial, com ara consells i cabildos.

La solució pactada preveu que Aran formi part de forma provisional de la vegueria del Pirineu "mentre estigui integrada a l'ordenació jurídica de l'Estat en la institució provincial de Govern i administració local", segons el text d'una de les esmenes.

En aquest període, el consell de vegueria delegarà al Conselh d'Aran "totes les seues funcions" en matèria de cooperació local a la Val. Quan l'Estat permeti a Aran quedar al marge de les institucions provincials, afegeixen les esmenes, el Conselh exercirà totes les funcions que la llei atribueix als consells de vegueria i la Val quedarà fora de l'organització veguerial. Aquest enunciat implica que Aran es desvincularà de la divisió de Catalunya en vegueries quan l'Estat l'equipari a una província.

(Diari Segre, 26 de maig de 2010)