25/1/10

Un Conselh responsable damb eth territòri e era sua gent

“S'HA DE REGULAR L'ÚS DE LES BORDES" 

Entrevista / Francés Boya, síndic d’Aran

M.A.M (Diari Segre, 24 de gener de 2010)

El síndic general de la Val d’Aran, Francés Boya, afirma que en els últims anys han portat a terme un esforç per evitar excessos urbanístics. A més, proposa un model urbanístic sostenible. En relació amb les bordes (edificacions ramaderes convertides pressumptament en habitatge) aposta per regular els nous usos.

Quins problemes urbanístics ha d’afrontar la Val d’Aran?
Hem registrat un retard en la planificació del territori. Però ara estem en fase d’aplicació d’un model més sostenible. A més, des del Conselh Generau d’Aran estem fent un esforç de formació als ajuntaments de la Val. Estem informant alcaldes i regidors. Volem un país amb un urbanisme intel•ligent que no estigui al servei de l’especulació.

Què s’ha de fer ara amb les bordes?
Amb les bordes s’han comès excessos per falta de planificació, però són un tret característic del paisatge de la Val d’Aran. És necessari regular-ne l’edificació però la seua utilització lúdica no és negativa. Si les recuperem poden ser un patrimoni.

Aposta per la seua conversió en altres usos?
És positiu que es mantinguin. Aquestes edificacions expliquen una època de la Val d’Aran i poden ser utilitzades per a altres usos.

Quin model de desenvolupament proposa?
Hauríem d’anar cap a un model d’urbanisme intel•ligent. El sòl és un recurs limitat. Per aquest motiu, l’urbanisme ha d’afrontar reptes perquè estigui al servei de la qualitat de vida de les persones. En els últims anys hem registrat un model especulatiu, ara abordem un canvi positiu per intentar modificar el model cap a un altre de més sostenible amb el territori.

Creu que els regidors i alcaldes tenen prou informació sobre la normativa urbanística?
Des del Conselh estem fent un esforç d’informació. Hem portat a terme cursos de formació per a regidors i alcaldes de la Val.